
IBADAH HARIAN KELUARGA GKPS
Rabu, 03 September 2025
I. Bahasa Simalungun
1. Doding: Haleluya No. 107: 1-2
Irikkon nasiam ma Au, nai hatani Tuhanta
Sai parnalang ma dirimu, hatangku malah harga
Sai mambur bahenlah ganup, parlahoumin na so talup
Au do palihar dalanmin, na dompak hagoluhan;
Ai seng be kahou langkahmin, daoh pakon hamagouan.
Au parhiteian na bujur, bai hasonangan na botul!
2. Tonggo
3. Ayat Harian
“Buei ma humbani susianni ai, na manadingkonsi hunjia nari, seng be ihasomani sidea Ia.
Jadi nini Jesus ma hubani na sapuluh dua ai: Ai seng dihut hanima sihol laho?
Ibalosi si Petrus ma Ia: Hubani ise ma hanami laho Tuhan? Bamu do hata hagoluhan sisadokah ni dokahni.“
(Johannes 6:66-68)
4. Renungan: “Satia Mangirikkon Jesus”
Humbani mungkahni buei do mangirikkon Tuhan Jesus. Huja pe Ia laho, sai marrohan do halak na mabuei mangirikkon-Si. Borat tumang do Ia marsaran janah jarang do halak na mabuei ai manadingkon-Si sahalakni. Sihol do homa sidea mambahen Ia gabe raja. Tapi bani Johannes 6:66, tarsurat do humbani panorang ai nari buei ma susian-Ni na surut janah lang be mangirikkon-Si. (67) Dob ai nini Jesus ma hubani susianni na sapuluh dua ai, “Ai lang dihut do hanima laho?” (68) Nini si Simon Petrus ma mambalosi-Si, “Hubani ise ma hanami laho Tuhan? Hata hagoluhan sisadokah ni dokahni do hata-Mu in.”
Marhitei hata ni Naibata on susian na sapuluh dua ai das bani sada titik ija sidea berkomitmen laho mangirikkon ampa mambalosi Tuhan Jesus. Buei do halak mangirikhon Jesus pitah sihol bani pasu-pasu pardagingon, pitah manjalo na madear. Tapi sanggah mandompakkon hasunsahan, magou ma komitmen ni sidea. Sanggah isungkun, “Ai dihut do ham sihol laho?” Balos ni si Simon Petrus: Lang! Sidea totap berkomitmen mangirikkon Tuhan Jesus halani motivasi sidea sedo halani faktor eksternal tapi halani relasi holong ni sidea dompak Kristus do.
Halani ai, susian ni Jesus na legan humbani na sapuluh dua halak ai surut ma gabe susian ni Jesus, halani lang mampu sidea manjalo hata hagoluhan na ipadas Jesus. Jesus mangkatahon Ia do ruti hagoluhan na susur hun nagori atas. Sipanganon do tongon angkula-Ni anjaha siinumon do tongon daroh-Ni. Barang ise na mangankon daging-Ni anjaha na manginum daroh-Ni, seng anjai matei sadokah ni dokahni tapi manggoluh do ronsi sadokah ni dokahni. Mesias na isuruh Naibata roh laho paluahkon hajolmaon ampa mambere hagoluhan na sadokah ni dokahni.
Susian ni Jesus na totap setia bani Tuhan sedo halak na hebat. Sidea aima panjala dengke na oto. Pentaran do halak Parisei marimbang sidea, tapi lang memiliki motivasi na sintong laho mangidangi. Sidea aima panjala dengke biasa na berkomitmen mangirikkon Naibata halani holong. Hasil ni komitmen ni sidea luar biasa. Songon na ihatahon John Maxwell: Halak na somal totap bani komitmenni boi do mambere dampak na luar biasa hubani dunia na i sekitarni. Sonai do homa hita ibagas na mangirikhon Jesus maningon adong ma motivasita na tulus janah berkomitmen. Halak na berkomitmen lobih berguna bani harajaon ni Naibata ibandingkon hubani halak na pentar na lang berkomitmen pakon termotivasi halani holong na humbani Naibata. Amen.
5. Doding: Haleluya No. 102:1-2
Ham tong-tong ihutkononku, Jesus Sipagoluh ahu
Seng anjai tadingkononku, ham napaluahkon au
Humbai haganup dousangku, pakon humbai uhum in
Natongtong habiaranku, ibaen pardousaonkin
Ai ija ma jumpahan ahu, sada Tuhan songon ham
Namanogunogu ahu bai nasonang songon Ham
Namanaron hamateian lao mangkopkop tonduy hin
Ase masuk au manean ugas sisurungan in
6. Tonggo Ham Bapanami
II. Bahasa Indonesia
1. Nyanyian: Kidung Jemaat No. 376:1-2
Ikut Dikau saja Tuhan,
jalan damai bagiku;
Aku s’lamat dan sentosa
hanya oleh darahMu.
*Refrein:*
Aku ingin ikut Dikau
dan mengabdi padaMu:
dalam Dikau, Jurus’lamat,
‘ku bahagia penuh!
Ikut Dikau di sengsara,
kar’na janjiMu teguh:
atas kuasa kegelapan
‘ku menang bersamaMu.
*Refrein:*
Aku ingin ikut Dikau
dan mengabdi padaMu:
dalam Dikau, Jurus’lamat,
‘ku bahagia penuh!
2. Doa
3. Ayat Harian
“Mulai dari waktu itu banyak murid-murid-Nya mengundurkan diri dan tidak lagi mengikut Dia.
Maka kata Yesus kepada kedua belas murid-Nya: “Apakah kamu tidak mau pergi juga? Jawab Simon Petrus kepada-Nya: “Tuhan, kepada siapakah kami akan pergi? Perkataan-Mu adalah perkataan hidup yang kekal.”
(Johannes 6:66-68)
4. Renungan: “Setia Mengikut Yesus”
Jemaat yang dikasihi Tuhan Yesus…
Sejak awal sangat banyak pengikut Yesus yang mengikuti-Nya. Ke mana saja Dia pergi selalu orang banyak berbondong-bondong ikut Dia. Sangat sulit bagi Dia untuk beristirahat. Orang banyak jarang membiarkan Dia sendirian. Bahkan mereka ingin mengangkat-Nya menjadi raja. Tetapi di dalam Yoh 6:66, dituliskan bahwa mulai dari waktu itu banyak murid-murid-Nya mengundurkan diri dan tidak lagi mengikut Dia. (67) Maka kata Yesus kepada kedua belas murid-Nya: “Apakah kamu tidak mau pergi juga?” (68) Jawab Simon Petrus kepada-Nya: “Tuhan, kepada siapakah kami akan pergi? Perkataan-Mu adalah perkataan hidup yang kekal.”
Melalui Firman Tuhan pada hari kita melihat bahwa para murid-murid tiba pada satu titik yakni berkomitmen mengikuti dan melayani Tuhan Yesus. Banyak orang yang mengikut Yesus hanya karena ingin berkat-berkat jasmani saja. Hanya ingin enaknya saja. Tetapi ketika diperhadapkan dengan kesulitan, tidak lagi mau berkomitmen. Murid yang sudah dipilih oleh Tuhan Yesus ketika ditanya: apakah kamu tidak mau pergi juga? Simon Petrus menjawab : _tidak_. Mereka tetap berkomitmen mengikuti Tuhan Yesus karena mereka termotivasi bukan oleh faktor eksternal melainkan karena hubungan kasih dengan Kristus.
Demikianlah murid-murid Yesus diluar dua belas murid-Nya yang mengundurkan diri menjadi murid Yesus, mereka tidak sanggup menerima perkataan Yesus yang menghidupkan. Yesus mengatakan bahwa Dialah roti kehidupan yang turun dari surga.TubuhNya adalah benar-benar makanan dan darahNya adalah benar-benar minuman.Siapa makan dagingNya dan minum darahNya tidak akan mati selama-lamanya tetapi akan hidup selama.Yesus mau mengatakan kepada mereka supaya percaya perkataanNya dan mengikut Dia.Mereka mengatakan bahwa perkataan Yesus keras dan mereka tidak sanggup mendengarkannya,sehingga mereka pergi meninggalkan Yesus.Tetapi Simon Petrus salah satu murid Yesus yang keduabelas sungguh-sungguh percaya akan perkataan Yesus yang menghidupkan dan tetap mengikut Yesus.Dia percaya kepada Yesus karena Dialah Mesias yang kudus yang diutus Allah datang untuk menyelamatkan manusia dan memberikan hidup yang kekal.
Saudara yang terkasih…
Murid murid Tuhan Yesus yang tetap setia mengikut Tuhan, bukanlah orang orang hebat. Mereka hanyalah nelayan-nelayan yang bodoh. Orang-orang Farisi lebih pandai daripada mereka, tetapi tidak punya motivasi pelayanan yang benar. Mereka hanyalah nelayan-nelayan yang biasa yang berkomitmen mengikut Tuhan dengan motivasi kasih. Hasil dari komitmen mereka sangatlah luar biasa. Seperti yang dikatakan oleh seorang John Maxwell: Orang yang mampu memegang komitmen bisa menghasilkan dampak-dampak luar biasa terhadap dunia di sekitar mereka. Begitu juga kepada kita semua,Tuhan menginginkan kita harus memiliki motivasi yang tulus, jika kita memiliki komitmen maka akan lebih berguna dalam kerajaan Allah dibandingkan dengan orang pandai yang tidak punya motivasi kasih dan tidak berkomitmen. Amin.
5. Nyanyian Lagu Pujian: Saya Mau Ikut YesusSaya mau ikut Yesus
Saya mau ikut Yesus
Sampai selama lamanya
Saya mau ikut Yesus
Saya mau ikut Yesus
Sampai selama lamanya
Meskipun saya susah
Menderita dalam dunia
Saya mau ikut Yesus
Sampai selama lamanya
6. Doa Bapa kami
_Kantor Sinode GKPS_